menu

Historie

Het pand aan 't Dorp 61 is het voormalige raadhuis van de gemeente Heesch (1839-1973). Vanaf 2007 huist er in dit historisch monument Brasserie 't oude Raadhuis.

Het eerste deel van het pand werd gebouwd door J.A. van den Burg uit Oss en dateert uit 1839. In 1939-1941 werd het pand verbouwd en vergroot naar ontwerp en onder toezicht van de architecten A.J. Kropholler uit Wassenaar en P.G. Elemans uit Ravenstein.

Bij de verbouwing werd het oude pand ommetseld en vond aan de achterzijde een uitbreiding plaats in twee bouwlagen, met een raadzaal op de verdieping. Het gebouw werd verhoogd en voorzien van een steil geknikt tentdak bekroond met een klokkentorentje met piron. Bijzonder aan het pand is de dakconstructie die nog in prima staat is en die diverse kogelinslagen uit de Tweede Wereldoorlog toont. De sculptuurornamentiek is vervaardigd naar ontwerp van Johan Conrad Altorf uit 's-Gravenhage.

In de jaren vijftig is het pand aan de achterzijde opnieuw uitgebreid met een aanbouw in twee verdiepingen.

't oude Raadhuis is een geheel vrijstaand, gedeeltelijk onderkelderd pand op vierkante grondslag van twee bouwlagen in schoon metselwerk. Aan de voorzijde is een bordes voorzien van twee leeuwen met schild. Boven de deur is een natuurstenen reliëf aangebracht met daarop het gemeentewapen van de voormalige gemeente Heesch met daarop de beeltenis van de heilige Petrus in bisschopsgewaad met sleutel in de ene en staf in de andere hand.

Het historische monument is belangrijk vanwege de kenmerkende traditionele vormen, de ornamentiek en het materiaalgebruik van bestuurlijke gebouwen. Bovendien is het pand een belangrijke getuigenis uit het oeuvre van de architect A.J. Kropholler.

Het interieur van de raadzaal is nog vrij authentiek met een houten lambrisering, het originele raadsmeubilair uit 1939-1940 en een tegeltableau met het voormalige gemeentewapen. Onlangs zijn de voormalige kantoren van de burgemeester en secretaris grondig gerenoveerd. Zelfs de originele parketvloeren uit 1838 zijn volledig gerestaureerd.

December 2005 is 't oude Raadhuis door de gemeente verkocht waarna het grondig is gerestaureerd. In november 2007 opende Brasserie 't oude Raadhuis er haar deuren.

In 2009 is brasserie 't oude Raadhuis gekozen tot beste ‘Jonge ondernemer’ van de gemeente Bernheze. Uitbaters Fred en Bianca zijn bijzonder trots op deze erkenning maar ook op het prachtige gebouw waar hun brasserie in is gehuisvest.